28/09/2021

ODMOR IZ SNOVA

Odmorii se – zaslužio si

BRIŠKULA

Analizu ove slike počinjemo na njenoj poleđini, na kojoj je Josip Božin, njen čuvatelj,  napisao: “Vid je popio svoje vino i zasp’o”.

Ako netko bezuspješno traži brkatoga lovca, Vida Šumanovića, opijenoga snovima o divljim svinjama koje same dolaze pred puščanu cijev, neka pogleda na kauč, iza zadubljenih kartaša, pa će ga primijetiti u bordavom džemperu, s kragnama karirane košulje, umorne glave naslonjene na jastuk kojeg mu je Mila podmetnula da mu vrat ne utrne.

Za pretpostaviti je da je Vid unatoč uzbudljivim snovima i zahvaljujući vinu mirno spavao pošto su igrači zadubljeni u briškulu. Josip gleda prema Slaviši hoće li mu on dati ikakav znak što da izbaci, curu ili keca, Bože, gazda kuće napravljene pored ceste, još ne sasvim sijede kose (slika potječe iz 1992. godine), opominje Ivekova sina da se pridržava pravila, Zvonko Miškov, Božin partner, jedva čeka da on dođe na red jer ima siguran štih, a Božin Davor i Vidov Ante već se uče davanju tajnih znakova pomoću dizanja obrva, lupanja o pod, kuckanja prstima po stolu i čudnim lozinkama. Osim toga Davor pokazuje novi sat kojeg mu je ćaća kupio u Beču, na Mexiko-Platzu.

Tradicija briškule, table, bele i ostalih kartaških igara u Božinoj kući je, kao što se vidi iz priloženoga, stara već dulje od dva desetljeća, i prenosi se s koljena na koljeno, pa se tako danas slične postave za vrijeme dugih zimski večeri sreću i kod njega, a i drugim u dnevnim boravcima mandoseljskih kuća ili u Tominoj konobi i natječu se u osvajanju bodova i kojekakvim pričama.

Blago Vukadin

You may have missed